Selen och Q10 samverkar för bättre hjärthälsa

Selen

Är ett spårämne, en naturlig substans, som krävs i ”spår” (extremt små kvantiteter) för underhåll av människors hälsa. Det stöder åtminstone 25-30 olika proteiner i människokroppen.

Coenzym Q10 

 även känt som ubiqinon – är en vitaminliknande förening, som finns i alla mänskliga celler.

Selen krävs vid bildande av enzym som är nödvändigt för kroppens försvar och som också skyddar cellerna mot fria radikaler.
Selen ger även ett speciellt skydd mot tungmetaller. Mineralet är en stark antioxidant.
Selenbrist ökar risken för kroniska sjukdomar samt tungmetallförgiftning.

Selen är en mycket viktig antioxidant. Selen kan skydda kroppen från okontrollerade inre oxideringsreaktioner som förstör cellerna och bidrar till åldrande. 

* stärker hjärtats och andra musklers funktioner.
* befrämjar enzymaktiviteter.
* förstärker effekterna av E-vitamin.
* förnyar C-vitamin till dess reducerade form.
* har en regenererande inverkan på levern.
* förhindrar kromosomskador och mutationer.
* förebygger stress, hjärtsjukdomar, cancer, blodpropp och tidigt åldrande.
* höjer immunsystemets skyddande verkan 20–30 ggr.
* bidrar till normal utveckling av fostret under graviditeten.
* förhindrar cirka hälften av alla cancertumörer som initierats av kemikalier.
* A- och E-vitamin förstärker selenets cancerförebyggande effekter.
reglerar sköldkörtelfunktionen genom att omvandla tyroxin (T4) till trijodtyronin (T3).
* minskar aktiviteten av leukotrien 4 och verkar antiinflammatoriskt.

Q10 är ett coenzym, ett kroppseget vitaminlikt ämne som förekommer i våra vitala organ och celler, bland annat i stora koncentrationer i hjärtat och immunsystemets celler. Den egna kroppstillverkningen sker i levern och vi får även i oss en liten mängd från maten, där rapsolja och makrill är två framstående källor. Produktionen i kroppen minskas med åren och börjar avta redan när vi är i 30-årsåldern. Vid låga nivåer av Q10 kan man uppleva orkeslöshet och i värsta fall även hjärt- och kärlproblem. 

Q10 är verksam i cellernas mitokodrier, där all energiomvandling sker, så att kroppen kan använda energin från näringsämnena vi äter. Q10 medverkar till denna process och är en viktig komponent för att det ska fungera.

Även som antioxidant har Q10 är viktig roll, där det motverkar att cellerna bryts ner av fria radikaler. Q10 motverkar även oxidering av LDL-kolesterolet, som i dagligt tal brukar benämnas som det onda kolesterolet.

Selen och Q10 samverkar och kan förbättra vår hjärthälsa, ge bättre livskvalitet och förlänga våra liv. Men de flesta svenskar har låga selenvärden.
Selen behövs för att cellerna ska kunna tillgodogöra sig Q10, vilket sker genom att selen-enzymet thioredoxin reductas bygger om Q10 till en kemiskt aktiv form. För att denna reaktion ska kunna ske måste det finnas tillräcklig mängd selen.


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *